
Pin
Tendli Masala/korenie na HRÁŠOK alebo FAZUĽKU
Recipe by Viktoria SinghPorcie
2
dospelí ľudiaPríprava
7
minutesDoba varenia
10
minutes
Ingrediencie
-
olej alebo ghee
-
250 g hrášku alebo fazuľky – buď v mrazenej alebo čerstvej forme
-
1 stredne veľká cibuľa
-
1 čl celej rasce – JEERA
-
1 čl mletého koriandru
-
štvrť lyžičky kurkumy
-
2x chilli papričky – voliteľné
-
štipka Asafoetidy – voliteľné
Postup
- Zohrejeme olej al. ghee a necháme pražiť cibuľku do hneda – kým sa skaramelizuje
- Pripravíme tadku – praženie korenín – jeera, koriander, kurkuma a chilli. Necháme pražiť 5-7 minút kým cítime vôňu korenín a vidíme zhnednutie a prepojenie korenín. Na záver pridáme Asafoetidu
- Pridáme zvolenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky spolu s trochou vody a dusíme, kým zelenina zmäkne
- Priebežne miešame aby sa prepojili chute
- Po uvarení necháme chvíľu postáť a podávame ako zeleninovú prílohu
Video
Tipy a triky
- Nechajte cibuľku opražiť do hneda, aby dala jedlu karamelizovanú chuť.
- Jedlo varte pomaly, na malom ohni, nech sa stihnú prepojiť chute

Pin
Ghee v tlakovom hrnci
Recipe by Viktoria SinghServings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcal
Ingrediencie
-
Tradičné maslo
Postup
- Odbalíme si maslá
- Vložíme do tlakového hrnca
- Nastavíme hrniec na 12 minút varenia a na najvyšší tlak
- Precedíme cez veľmi husté sitko alebo cez gázu
Video
Poznámky
- GHEE je výrobok z masla, tzv. očistené maslo – od laktózy a mliečneho proteínu (kasein) – LACTOSFREE * je vhodné pre alergikov a ľudí citlivých na mliečne prvky * na ghee sa dá vyprážať narozdiel od masla, ktoré by sa prepálilo

Pin
Základný recept na ryžu
Recipe by Viktoria SinghPorcie
2
dospelí ľudiaPríprava
30
minutesDoba varenia
7
minutesKalórie
260
kcal
Ingrediencie
-
Ryža Basmati
-
Voda
-
Soľ
Postup
- Ryžu najprv premyte podľa toho ako lepkavú ju chcete mať – ak má byť nelepivá, tak voda z premývania musí zostať číra. V závislosti od typu ryže ju treba premývať viac krát za sebou.
- Nechajte ju odstáť pred varením aspoň 5 minút. Zostane jemnejšia a vláčnejšia.
- Pridajte soľ a nastavte varič na najvyššiu teplotu
- Prvá fáza varenia je po bod vretia ryže. Keď začne vrieť, stiahnite oheň/indukciu na minimum a elektrický varič úplne vypnite.
- Nechajte vyvrieť vodu ale NEOTVÁRAJTE POKRÝVKU
- Ryža je hotová, keď v nej vidíte dierky.
Video
Poznámky

Pin
Masala (korenie) čaj
Recipe by Viktoria SinghČas prípravyminutesČas varenia
10
minutes
Ingrediencie
-
5 lyžíc celého kardamónu (dostanete ho už v supermarketoch)
-
2 lyžice celého feniklu
-
2 lyžice celého korenia
-
1 lyžica klinčekov
-
2 tyčinky škorice
-
1/3 lyžičky muškátového oriešku
-
1 aníz
postup prípravy
- Všetky ingrediencie vložíme do panvice a opekáme na sucho čím – odstránime vlhkosť z korenín – uvoľnia sa prírodné oleje – uľahčí nám to drvenie v mixéri
- Vložíme do mixéra a rozdrvíme.
- Uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Video
poznámky
- Použite panvicu s hrubým dnom, aby sa koreniny dlhšie pražili a dostatočne sa z nich stihli uvoľniť oleje a aróma.

Pin
Praženie indických korenín
Recipe by Viktoria SinghPorcie
1
vareniePríprava
2
minutesDoba vareniaminutes
Ingrediencie
-
Ghee, olej, kokosový olej, horčičný olik – v závislosti od receptu
-
Koreniny – horčičné semienka, rasca Jeera, kari listky, Garam Masala atď – podľa receptu
Postup
- Poriadne rozohriať olej
- Za stáleho miešania postupne pridávať koreniny z receptu
- Miešame a čakáme na niekoľko momentov:
-pridané semiačka „zasyčia“
-po pridaní všetkých korenín sa z nej stane mäkká šťavnatá hnedá pasta
-aróma korenín je jasná a prenikavá
Video
Poznámky
- Tadka sa pripravuje, keď sa na panvici zohreje olej/ghí, a pridá sa sušené korenie (celé, drvené alebo mleté), iné aromatické látky, napríklad cesnak alebo čerstvý zázvor, alebo listy, napríklad z kari, a krátko sa zohrejú. Tadku si predstavte ako vrstvu chuti. V recepte sa môžu vyskytnúť aj 2 odlišné tadky, ako PRÍLOHA JEDLA a ako ZÁKLAD JEDLA. V každom prípade tadka vyťahuje molekuly chuti z korenín v oleji, a potom, ako sa pokrm varí, sa tieto molekuly chuti dostanú do ostatných zložiek jedla vrátane zeleniny, tekutín alebo bielkovín.